MERCURIUS BBC : MEER DAN 75 JAAR BASKETPLEZIER !

Mercurius BBC werd in mei 1941 (toen nog onder de naam Berchem BC) opgericht door een groepje Berchemse sportievelingen, met als bezieler de onvergetelijke Frans (Swa) Alberty.  Na enkele omzwervingen (Schoten, Hoboken, Harmoniepark) vond de club in 1956 op het Berchemse Van Hombeeckplein haar vaste stek voor de volgende decennia. In die periode werd de naam gewijzigd naar Mercurius BBC.


Inmiddels was Mercurius BBC de eerste Antwerpse club geworden in de pas opgerichte nationale afdeling (1948) en was er ook een damesteam opgericht. Beide teams boerden goed en speelden jarenlang in de hoogste nationale reeks.

 

In de vijftiger jaren werd een eerste schuchtere poging ondernomen om met een jeugdafdeling te starten. Een gebrek aan financiële middelen lag aan de basis van een wegdeemstering uit de hoogste basketreeksen in de zestiger jaren.

Net in die periode lag een groepje talentrijke eigen jeugdspelers aan de basis van een opmerkelijke terugkeer naar de hoogste basketregionen. De kadettenploeg die in 1973 kampioen van België werd, bracht nieuwe impulsen in de herenploeg en die slaagde erin om - met eigen jeugdspelers - naar de top van 2de nationale afdeling door te stoten.

In 1984 werden zelfs testwedstrijden gespeeld voor een promotie naar de eerste nationale afdeling. In de 80-er jaren gingen diverse eersteklassers voor de bijl in de Beker van België.

 

De verdere commercialisering van de basketsport en het Bosmanarrest (vrijheid van elke speler om te muteren) lagen aan de basis van de sportieve terugval van ons fanionteam.

Positief was anderzijds de heropstart van een damesafdeling en de sterke uitbouw van de jeugdwerking. Duizenden jongens en meisjes hebben in al die jaren hun eerste basketstapjes bij Mercurius gezet en heel wat nationale, landelijke en provinciale titels werden mee naar sportcentrum Het Rooi gebracht.

 

Het rijke verleden van Mercurius BBC is nog niet vergeten. Zo bezorgde oud-speler Ludo Van Proeyen ons een aantal Mercurius gadgets uit de oude doos. We vonden onlangs zelfs een Mercurius sticker te koop op e-Bay (bleek iets later verkocht J).

En tijdens Antwerpen Sportstad 2013 waren in Sporting MAS attributen te vinden uit het verleden van onze club.

 

Intussen is Mercurius BBC meer dan zeventig jaren 'oud'; maar wie op zaterdag of zondag naar de wedstrijden gaat kijken, kan genieten van al het jeugdig enthousiasme dat er wekelijks te beleven valt.

Als oudste nog actieve Vlaamse basketballclub en als nationaal recordhouder (meeste jaren actief in de nationale afdelingen) is Mercurius BBC met haar 350 leden meer dan ooit een springlevende vereniging!