Maak kennis met onze medewerkers.
Kernondersteuning
De kernondersteuning zijn onze onmisbare medewerkers die zich elke dag engageren voor onze club. Meer info >
Sportieve Coördinatie
Bij Mercurius beschikken we over een gemotiveerd en ervaren team sportief coördinatoren. Ontdek hier wat ze allemaal doen. Meer info >
Vrijwilligers
Zelf helpen als vrijwilliger? Ontdek hier waarvoor we helpende handen zoeken. Meer info >
Vertrouwenspersoon (API)
Was je slachtoffer of getuige van ongepast gedrag? Heb je andere bedenkingen maar weet je niet met wie te praten? Meer info >
Kernmedewerkers en sportieve coördinatie
Wie doet er wat?
Mercurius beschikt over een uitgebreid en gemotiveerd team van medewerkers en sportieve coördinatoren die allemaal hun steentje bijdragen om onze club draaiende te houden. Bekijk hieronder wat de taak van elk van hen is.
Bestuur
Het bestuur bestaat uit een groep van 9 personen: de voorzitter, de ondervoorzitter, de secretaris, de penningmeester en vijf andere bestuursleden. Deze eerste 4 vormen het kernbestuur. Het bestuur komt driewekelijks samen en is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur én het beleid op lange termijn van de club.
Scheidsrechterscel
De scheidsrechterscel is verantwoordelijk voor het rekruteren, begeleiden en ondersteunen van alle junior officials, youth officials en officials bij Mercurius. Bovendien zorgen ze er ook voor dat elke wedstrijd in het weekend scheidsrechters toegewezen krijgt.
Sportieve coördinatie
De sportieve cel zorgt ervoor dat iedereen een kwalitatieve basketopleiding krijgt en dat iedereen op zijn niveau speelt en kansen krijgt. Daarnaast staan ze ook de coaches bij door middel van bijvoorbeeld evaluaties of begeleidingen. Het volledige sportieve coördinatieteam vergadert maandelijks, onder leiding van een bestuurslid.
Sportpaleiswerking, digitale content en extra ondersteuning
Mercurius is veel meer dan een basketclub: om dat allemaal in goede banen te leiden, zijn er verschillende medewerkers die extra ondersteuning bieden.
Vertrouwenspersonen (API)
Wat is een vertrouwenspersoon?
Wanneer iemand in de sportclub te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag, kan die persoon een beroep doen op een vertrouwenspersoon of een aanspreekpunt integriteit (API), die door de club aangesteld is. De vertrouwenspersoon luistert naar alle betrokken partijen en zoekt mee naar oplossingen. Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken van zijn of haar rol:
-
Onafhankelijk en onpartijdig: de vertrouwenspersoon is onafhankelijk en onpartijdig, hij of zij is geen lid van het clubbestuur.
-
Vertrouwelijk: de club-API handelt steeds vertrouwelijk en heeft discretieplicht.
-
Geen oordeel: de vertrouwenspersoon kan geen oordeel uitspreken, gedragsregels afdwingen of sancties opleggen.
-
Aanbevelingen: de club-API probeert leden en bestuur verder te helpen met aanbevelingen.
De rol van de vertrouwenspersoon is dus voornamelijk gericht op het luisteren, verbinden en adviseren van de betrokkenen binnen de club, zonder zelf een oordeel te vellen. Je kan de vertrouwenspersonen bereiken via vertrouwenspersoon@mercuriusbbc.be, of door ze persoonlijk te contacteren via hun gegevens hieronder.
Wie zijn de vertrouwenspersonen?
Je kan Pieter bereiken via vertrouwenspersoon-pieter@mercuriusbbc.be.
Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag?
Grensoverschrijdend gedrag is een koepelterm voor diverse vormen van zowel seksueel, psychisch als fysiek grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast nemen we ook pesten en verwaarlozing mee in beschouwing. Grensoverschrijdend gedrag bevat, maar is niet beperkt tot psychisch grensoverschrijdend gedrag, seksueel grensoverschrijdend gedrag, fysiek grensoverschrijdend gedrag, pesten en verwaarlozing. Wat we precies verstaan onder grensoverschrijdend gedrag is vastgelegd in onze gedragscodes en intern reglement.
Het is belangrijk om te weten dat grensoverschrijdend gedrag niet altijd even duidelijk is. Wat voor de ene persoon acceptabel is, kan voor de andere als grensoverschrijdend worden ervaren. Daarom hebben we bij Mercurius een cultuur van respect en open communicatie, waarin mensen zich veilig voelen om hun grenzen aan te geven.
Wat als je met grensoverschrijdend gedrag te maken krijgt?
Ben je getuige van een incident? Rechtstreeks betrokken? Of heb je vermoedens van grensoverschrijdend gedrag? Praat erover. Je staat niet alleen. Wij nemen elke melding serieus en werken samen aan een oplossing. Probeer in eerste instantie het probleem aan te kaarten bij je coach of een bestuurslid. Wanneer je je daar onzeker bij voelt of niet het gewenste gehoor vindt, kan je uiteraard altijd terecht bij een van de vertrouwenspersonen.
We willen een warme toekomstgerichte club zijn, die inzet op verbondenheid en loyaliteit. Onze missie en visie onderstrepen dat en onze gedragscodes en intern reglement helpen dat te handhaven. Alle coaches en bestuursleden zijn hierin mee. Zij zijn dan ook je eerste aanspreekpunt. Ga je liever rechtstreeks naar de vertrouwenspersoon? Dat kan natuurlijk ook.
Belangrijk om te weten: wanneer een ernstige melding binnenkomt via een coach of bestuurslid, zal een vertrouwenspersoon betrokken worden.
Hoe gaan we met je melding aan de slag?
Spelers, ouders, coaches, vrijwilligers, bestuursleden … elke betrokkene bij de club kan bij de vertrouwenspersonen terecht. De behandeling van je melding gebeurt op basis van een protocol van Basketbal Vlaanderen en Sport Vlaanderen.
-
Fase 0: Vertrouwenspersoon verzamelt informatie en bespreekt verwachtingen met de melder.
-
Fase 1: Situatie wordt in kaart gebracht (feiten, betrokkenen, bronnen).
-
Fase 2: Ernst wordt ingeschat, eventueel met advies, en er wordt een advies geformuleerd.
-
Fase 3: Advies wordt opgevolgd, met eventuele verdere acties (hulpverlening, tuchtprocedure). Wanneer zich een ernstig of moeilijk te beoordelen geval voordoet, zal de vertrouwenspersoon een tuchtprocedure opstarten. In dat geval wordt de melding nader onderzocht door een interne onderzoekscommissie, en wordt er, indien nodig, een tuchtzaak gestart tegen de daders.
-
Fase 4: Nazorggesprekken met betrokkenen indien nodig.
Wat is de vertrouwenspersoon niet?
-
Geen vervanger van politie of justitie. De club-API is niet verantwoordelijk voor het uitvoeren van strafrechtelijk onderzoek. Wel kan de vertrouwenspersoon informeren over het doen van aangifte en het verloop van procedures.
-
Geen hulpverlener. Hoewel de vertrouwenspersoon ondersteuning biedt, treedt hij niet op als professionele hulpverlener. De club-API kan wel doorverwijzen naar professionele hulpverlening indien nodig.
-
Geen persoon die meldingen negeert. De club-API zal elke melding die binnenkomt behandelen. De vertrouwenspersoon zal, na een melding, de situatie in kaart brengen, de ernst inschatten en een advies formuleren. De API kan bij in ernstige gevallen adviseren om de stap te zetten naar hulpverlening of politie/justitie.
-
Geen persoon die alleen handelt: Hoewel de club-API een discretieplicht heeft, zal de API, indien nodig, andere mensen bij de situatie betrekken, om de veiligheid van betrokkenen te garanderen en gepaste maatregelen te treffen. Bij een ernstig geval zal er een interne tuchtprocedure opgestart worden.