Heren D

door coach Matt en ploegafgevaardigde Gert

zottephotoMU19B.jpg

Coach Matt:


Het opzet voor Heren D was om zoveel mogelijk van onze talentrijke jeugdspelers - en dat zijn er nogal wat - te laten proeven van seniorsbasket. In dat opzicht is het afgelopen seizoen meer dan geslaagd. Er passeerden de afgelopen maanden zodanig veel spelers de revue bij Heren D, dat ze allemaal opsommen ons te ver zou leiden. 


In de eerste fase van het seizoen was het soms trekken en sleuren om aan voldoende spelers te geraken, maar naarmate het seizoen vorderde, begonnen spelers zichzelf al aan te bieden, en toen wist ik dat we de goede weg zaten. De sfeer zat goed, het gespeelde spel was fun en aantrekkelijk, en meer en wel dan niet werden de wedstrijden gewonnen. En bleek eens dat we toch niet aan meer dan vijf spelers geraakten, dan nog maakten de aanwezigen er iets van. De heroïsche thuismatch tegen Gembo (zie foto) was dan ook het hoogtepunt van dit seizoen. 


Als coach ben ik ervan overtuigd dat het afgelopen seizoen onze jeugdspelers heel veel heeft bijgebracht. Leren samenspelen met big guys bijvoorbeeld (met dank aan Wim en Jolan), spelen tegen mannen die soms ettelijke kilo’s zwaarder wegen, maar vooral leren dat een wedstrijd winnen op seniorsniveau niet evident is, ook al is je technische bagage soms veel groter dan die van je tegenstander. 


Doordat meer clubs dan ooit na alle corona-perikelen ophouden te bestaan, valt er zelfs nog een lekkere appel uit de boom, en treden onze Heren D volgend seizoen aan in derde provinciale. Enkele van onze jeugdspelers (you know who you are) zijn na één seizoen vierde provinciale dat niveau al ontgroeid: zij zullen volgend seizoen enkel nog aantreden in Heren A en Heren B. Toch ben ik ervan overtuigd dat onze Heren D het volgend seizoen ook in de hogere reeks prima zullen doen: ik kijk er in ieder geval al naar uit!Ploegafgevaardigde Gert:


Beste Heren D,


Het was een plezier om jullie te zien spelen, met vaste waarden Wim Cuypers, Ferre Jochems, Raf Stevens en Jenne Van Goethem en om elke week uit te kijken naar welke spelers van de U21 of U18 of andere seniors de ploeg zouden komen versterken. Het is wel de verdienste van coach Matt te noemen om, enkele matchen uitgezonderd, telkens gemiddeld acht à negen jonge spelers bereid te vinden om mee te spelen met een herenploeg in 4de provinciale, een afdeling waar oudere heren - met hun potig verdedigingswerk waarbij ze hun volle gewicht in de schaal werpen - geregeld het wandelbasketbal promoten. Dat type spel bracht onze heren niet uit balans door snelle omschakeling en snedige inside cuts van o.a. Jenne Van Goethem, Michel Kolisnyk , Raf Stevens en Robin Rijkens. Zanis Pindu wist door zijn lenigheid en sprongkracht veel verloren gewaande ballen te redden en ofwel bij een medespeler of in de ring te deponeren.


Ik overdrijf ook niet echt door te zeggen dat elke speler minstens 1 driepunter gescoord heeft dit seizoen met de gebroeders Maurice en Leon Van Grieken, en Arne Vertommen als uitblinkers. Eén speler, met name de immer minzame Wim Cuypers, blonk uit als typische center met veel rebounds en korte en halflange inside shots. Ook Mathias Robeyns stond onder de basket stevig zijn mannetje en liet de bal regelmatig onderuit het net komen. Ferre Jochems mocht zich 9 van de 22 matchen tot topscorer kronen. Hij zette met zijn onvoorspelbare moves menig verdediger op het verkeerde been.


Onze ploeg wisselde zone- en man-to-man-verdediging af, wat heel wat ploegen in verwarring bracht. Knap ook om te zien hoe de niet-vaste Heren D-spelers zich telkens met volle overgave in de strijd wierpen en meer dan meedraaiden alsof ze tot de vaste kern behoorden. Dus een staande ovatie voor Gill Mans, Daan Peersman, Lander Gijsels, Ward Stevens, Floris Voss, Daniel Barbe, Vincent Jacobs, Jari Thys, Arend Hasaers, Noah Teughels, Xander Haijen, Illan Kasapoglu en ervaren rotten Arne Vertommen en Jolan Kegelaers.


Eén wedstrijd zal altijd bijblijven: tegen de latere kampioen en toen ook al leider in de reeks, Gembo. Zondagnamiddag en een aantal spelers had ’s ochtends nog afgezegd met als resultaat 5 spelers op het wedstrijdblad. Geen wissels mogelijk om uit te blazen of verloren concentratie terug op punt te stellen, wat een weergaloze overgave en speeldrift met zich meebracht. Tot diep in de derde quarter klampten onze mannen aan en brachten het anders zo zelfzekere Gembo aan het twijfelen. De morele winnaars, samen met coach Matt: Daan, Ferre, Floris, Jenne en Michel.


De Heren D hadden spirit, inzet, knappe combinaties en mooie bewegingen in huis en die bracht hen met hun eervolle vierde plaats onverhoopt in één seizoen tot promotie naar 3de provinciale.


Het was een eer om jullie ploegafgevaardigde te zijn.