De nieuwe scheidsrechtersopleiding
Het basketbal evolueert dus moeten wij als scheidsrechters mee evolueren. Om deze reden hervormt Basketbal Vlaanderen de scheidsrechtersopleiding. De term “clubscheidsrechter” heeft dan geen officiële waarde meer. De nieuwe statuten voor scheidsrechters worden vanaf volgend seizoen “Junior Official”, “Youth Official” en “Official”.

Junior Official
De junior official is verantwoordelijk voor het leiden van de wedstrijden U8 (3 tegen 3) en de peanutstornooien.
Iedereen vanaf 14 jaar (speler, ouder, coach, ...) en aangesloten bij Basketbal Vlaanderen kan deze wedstrijden leiden. Zij hoeven geen extra opleiding te volgen.
Er wordt verwacht van de junior official dat hij een teacher is voor deze spelers. Leg kort uit aan de speler waarom je fluit, waarom het loopfout is, waarom het dubbel dribbel is, ... Zo werken we samen met de coaches aan een betere begeleiding van onze jeugdspelers!
Alvorens de junior official de wedstrijden kan leiden, dient hij/zij de richtlijnen voor het leiden van wedstrijden U8 (3 tegen 3) grondig door te nemen.

Youth Official
De youth official is verantwoordelijk voor het leiden van U10- en U12-wedstrijden. Vanaf volgend seizoen dient een youth official over een licentie te beschikken, die je kan verkrijgen door een opleiding te volgen. Om youth official te worden moet je minstens 14 jaar zijn en aangesloten bij Basketbal Vlaanderen.
Zodra de deelnemer de opleiding heeft voltooid, zal hij een licentie voor 4 seizoenen verkrijgen. Vervolgens kan hij/zij zich verder specialiseren door de Official cursus te volgen of zijn/haar Youth Official licentie laten verlengen door jaarlijks een digitale bijscholing te volgen. Naast de licentie zal hij/zij ook een fluitje en een youth official shirt ontvangen. Deelname aan de cursus is gratis.


Official
De official is de nieuwe naam voor de vroegere vbl-scheidsrechters. Om een official te worden, dien je de opleiding die bestaat uit 4 theoriemodules en 2 praktijkmodules van elk 3 uur te volgen en een theorie- en praktijkexamen tot een goed eind te brengen.

Vragen? Stel ze aan scheidsrechters@mercuriusbbc.be.