Basketbalregels

Nieuwe spelreglementen seizoen 2018-2019

Wijzigingen FIBA spelregels op 07 09 2018
Wijzigingen FIBA Spelregels op 07 09 201
Adobe Acrobat document 177.0 KB

Historiek

Basketbal is een wedstrijdsport die in 1891 door James Naismith in Springfield, Verenigde Staten (opnieuw) werd uitgevonden. Oorspronkelijk was het een Amerikaanse mannensport, maar het huidige basketbal wordt op elk continent en door zowel mannen als vrouwen beoefend. De sport wordt gespeeld door 2 teams van elk 5 spelers op het veld en een aantal wisselspelers.

Doel van het spel is de bal te veroveren en deze door een ijzeren ring - de korf of in het Engels: basket - te werpen en te verhinderen dat de tegenstander hetzelfde doet. De korf hangt op een hoogte van 3,048 meter (10 feet), is bevestigd aan een backboard en voorzien van een net. 

 

Lees meer over de basisregels.

Basketbal wordt zowel binnen als buiten (het zogenaamde streetbasketball of streetball) beoefend; binnen is de ondergrond doorgaans van hardhout en buiten wordt op asfalt gespeeld. De originele regels werden mettertijd aangepast en de spelposities verfijnd. Internationale basketbalwedstrijden worden volgens de officiële regels van de FIBA gespeeld, de NBA heeft hier echter sinds jaar en dag een grote invloed op en neemt vaak het voortouw in spelregelwijzigingen, die later door de FIBA worden overgenomen.

 

FIBA basketbalreglement

De Vlaamse Basketballiga heeft het FIBA basketbalreglement vertaald naar zijn officiële basketbalregels 2014.

 

Fibareglement 2014.pdf
Adobe Acrobat document 2.5 MB