Maak kennis met Carl Dhaenens.

Maak hieronder kennis met Carl Dhaenens, onze nieuwe sportief coördinator voor de herenteams. Carl zal onze spelers, coaches en andere sportieve staf mee ondersteunen. Hij zal er ook op toezien dat onze jeugd voldoende kansen krijgt bij de seniors. Zo wil Mercurius verder werken aan haar sportieve ambitie: terug met een herenploeg naar landelijke, en verder bouwen op onze eigen talentvolle jeugd.

Heb je zelf nog gebasket?

Ik heb tot mijn 33 jaar gebasket in verschillende ploegen. Tot mijn 19e heb ik gespeeld bij het toenmalige RC Ford (noot: voorganger van de Antwerp Giants). Als guard heb ik in een hoop provinciale selecties gespeeld, en ik was ook vaste bankzitter bij de eerste ploeg, onder coach Charles van Heester. Omdat ik Jan van Hoeywegen en Theo Hillen moest laten voorgaan op de guard destijds – want die speelden beiden bij de nationale ploeg – heb ik besloten om naar een andere ploeg te gaan. Dat werd toen Combori (noot: voormalige ploeg op Linkeroever in de jaren 70) in 4e nationale, een zeer ambitieuze ploeg. Daar heb ik drie jaar gespeeld, maar toen heb ik door een zware blessure anderhalf jaar niet kunnen spelen. Nadien heb ik nog 5 jaar bij Sobabee Zwijndrecht gespeeld in 4e nationale en nog een jaar bij St.-Henricus (noot: voormalige club in Brasschaat) in 1e provinciale voordat ik terugkeerde naar Linkeroever. Daar kon ik namelijk ook een zeer goede miniemenploeg trainen.

Wat is je ervaring als coach?

Tijdens mijn spelerscarrière volgde ik al een C- en B-cursus. Nadien behaalde ik ook mijn A-diploma (noot: C-, B-, en A-cursussen zijn de coachesopleidingen georganiseerd door de Vlaamse Trainersschool (VTS). Een A-diploma is het hoogste diploma dat je kan behalen in Vlaanderen). In totaal heb ik als coach al 27 jaar ervaring. Ik ben begonnen bij toenmalig 4e nationaler Sobabee Zwijndrecht, en daarna verder gegroeid tot assistent-coach in eerste klasse bij Merksem. Nadien ging ik ook nog aan de slag bij Bus Fruit Lier, Makeba en Melsele, ook allemaal in nationale.

Uiteindelijk zorgde mijn werk ervoor dat ik wat lager ben gaan coachen in 1e provinciale, onder andere bij Suetens (noot: voormalige club die speelde in de Expohal in Deurne in de jaren 80), Antwerpse, Ekerse, Soba, Nieuw-Brabo en op de Luchtbal. Als jeugdtrainer heb ik verder ook nog gecoacht bij onder andere de Giants en Linkeroever.En nu ben ik bij Mercurius terechtgekomen op vraag van een paar mensen uit het bestuur. Ze zochten iemand om te coördineren tussen de verschillende herenploegen en om de coaches van deze ploegen te begeleiden.

Hoe zou jij je rol omschrijven?

Er zijn natuurlijk jeugdcoördinatoren Matt en Stefan, maar die hebben hun handen al vol met de jeugdcoördinatie, dus ga ik hetzelfde doen als zij, maar bij de herenploegen. Dat bestaat vooral uit het raad geven aan en het helpen van de trainers, en ze ondersteunen in het onderling samenwerken.  Daarnaast zal ik met hen ook bijvoorbeeld trainingen bespreken en samen de ploegen sportief uitbouwen, zodat we altijd de juiste spelers in de juiste ploeg hebben.

Hierbij speelt de jeugd natuurlijk een grote rol. Ik zal dus ook de jeugd mee opvolgen en zorgen voor de doorstroming naar de herenploegen.

Waar zie je onze heren binnen enkele seizoenen?

Het is belangrijk dat we zo hoog mogelijk spelen in de provinciale reeksen. Voor de eerste ploeg is de ambitie uiteraard om naar landelijke te promoveren. Dat zal wel geen gemakkelijke opdracht zijn, maar de ambitie is er zeker bij Mercurius. Met zoveel jeugdploegen en zoveel talent moeten we beter kunnen dan 1e provinciale. We gaan het dus proberen!

Heb je een favoriet citaat?

Mijn favoriet citaat aan de heren, en dan vooral de eerste ploeg, is “the winner takes it all”. Ik heb dit liedje vroeger wel eens laten spelen in de kleedkamers bij belangrijke wedstrijden.

Voor de jeugd is dat “I believe in respect”. Dat respect moet wel wederzijds zijn: respect voor de trainers, maar de trainers moeten natuurlijk ook hun spelers respecteren.

Wie zijn volgens jou de beste speler en coach aller tijden?

Dat is een makkelijke vraag: zonder twijfel Michael Jordan als speler, en Phil Jackson als coach.

Je kan meer lezen over onze sportieve ambitie op onze visiepagina.