
Referee Ambassador en digitale contentmanager
Vandaag aan het woord is Xander Haijen, 22 jaar oud, en student Wiskundige Ingenieurstechnieken. Bij Mercurius is Xander als vrijwilliger actief als referee ambassador en digitale contentmanager.
Wil je bij het lezen van dit artikel zelf ook de stap zetten naar vrijwilliger? Contacteer ons dan via vrijwilligers@mercuriusbbc.be of spreek een van onze huidige vrijwilligers aan. Meer info over onze vrijwilligerswerking vind je via mercuriusbbc.be/vrijwilligers.
Wat heeft ertoe geleid dat je vrijwilliger bent geworden bij Mercurius?
Ik speelde al lange tijd bij Mercurius, en ik was ook al een tijdje scheidsrechter. Er ontbrak toen een kadering bij de scheidsrechterwerking bij Mercurius: de scheidsrechters waren er, maar er was geen enkele vorm van begeleiding. Daar wilde ik verandering in brengen. Daarbovenop ben ik tijdens de coronaperiode ook begonnen met het beheren van de sociale media, en later ook de website.
Â
Wat zijn je verantwoordelijkheden als vrijwilliger bij Mercurius?
Als eerste ben ik referee ambassador. Ik zorg voor de begeleiding en opleiding van onze beginnende scheidsrechters, en samen met anderen, zorg ik voor de inplanning van scheidsrechters bij Mercurius. Zonder scheidsrechters geen wedstrijden natuurlijk, dus het werk dat we doen is echt wel belangrijk. Bovendien bieden we jonge spelers ook de kans om zich, naast als speler, als scheidsrechter te ontwikkelen. Daarnaast is ook die begeleiding belangrijk: we willen van onze scheidsrechters graag goede scheidsrechters maken, en dat doen we door ze te begeleiden tijdens wedstrijden. Daarnaast ben ik het aanspreekpunt voor alle youth officials bij Mercurius. Hierin word ik bijgestaan door onze scheidsrechterplanner Lieven, en ook twee van onze officiële scheidsrechter, James en Marie, bieden vaak kostbare hulp.
Â
Als digitale contentmanager beheer ik de website, en zorg ik voor de content op onze sociale media. Daarin krijg ik sinds dit jaar zeer welgekomen hulp van drie anderen.
Hoe lang ben je al vrijwilliger voor Mercurius?
Ik ben al een goede 5 jaar bezig als vrijwilliger met de scheidsrechters bij Mercurius. Sinds een aantal jaar doe ik ook nog wat aan de digitale kant, zoals website en sociale media.
Wat zijn een aantal van de uitdagingen als vrijwilliger, en hoe ga je ermee om?
Als referee ambassador zijn er twee grote problemen waarmee je regelmatig te maken krijgt: als eerste een tekort aan scheidsrechters, en een tekort aan respect.
Bij Mercurius hebben we het geluk dat we op een hele hoop jeugdspelers en andere gemotiveerde personen kunnen rekenen in ons scheidsrechterteam. Dat is heel fijn om te zien. Hierdoor kunnen we zo goed als alle wedstrijden voorzien van twee scheidsrechters. Dat was vroeger wel anders. We zijn zelfs op het punt gekomen dat jeugdspelers zich spontaan opgeven om te beginnen met fluiten. Dat had ik nooit durven hopen. Toch blijft het vaak zoeken naar voldoende scheidsrechters.
Het gebrek aan respect voor de scheidsrechters is iets dat moeilijker op te lossen valt. Bij Mercurius is het klimaat ten aanzien van scheidsrechters redelijk positief: onze coaches begrijpen dat ook onze scheidsrechters nog moeten bijleren, en kunnen ook accepteren dat ook zij fouten zullen maken. Het blijft spijtig dat er enkele coaches van elders daar blijkbaar niet mee omkunnen. Het maak mij altijd een beetje droevig en boos om te zien hoe sommige coaches en supporters hun emoties niet onder controle hebben, en uitvallen tegen onze scheidsrechters. Zeker als het over onze jonge scheidsrechters gaat, jongens en meisjes van nog geen 14 jaar, maakt mij dat echt wel boos. We proberen onze scheidsrechters hier zo veel mogelijk tegen te wapenen, maar dat is niet gemakkelijk.
Wat vind je het meest belonend aan je werk als vrijwilliger?
Ik vind het fantastisch om te zien hoe onze scheidsrechters match na match beter worden. Je probeert hen vanaf het begin te begeleiden en zoveel mogelijk bij te sturen tijdens een wedstrijd, en als je dan ziet dat dat zijn vruchten afwerpt, dat vind ik zeer fijn. Sommigen gaan daarna nog verder en worden officiële scheidsrechter. Dan vind ik dat mijn taak geslaagd is.
Hoe heeft vrijwilligerswerk je persoonlijk beïnvloed?
Ik vind het enorm leuk om te zien dat onze scheidsrechters kunnen bijleren en beter worden in wat ze graag doen. Dat maakt me niet enkel gelukkiger als referee ambassador, maar ook als persoon. Het heeft me ook doen beseffen hoe cruciaal vrijwilligers zijn voor Mercurius, of voor een sportclub in het algemeen. Iedereen verwacht maar dat alles loopt zoals het moet lopen, maar staan er niet vaak bij stil hoeveel werk er eigenlijk wordt verricht door mensen achter de schermen, die er soms weinig erkenning voor krijgen. Het begeleiden, maar vooral het inplannen van scheidsrechters, is hier een mooi voorbeeld van.
Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om vrijwilliger te worden?
Als je overweegt om vrijwilliger te worden, gewoon doen! Je haalt er zoveel uit, zowel voor de club, als persoonlijk. Het toffe is dat je ook zelf een beetje kan kiezen hoeveel werk je wil doen, omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn. Zo valt het ook meestal goed te balanceren met studies, werk of andere activiteiten. Ik heb het zelf altijd kunnen combineren met mijn middelbare of universiteitsstudies, en met het basketbal spelen.
Sommige mensen denken dat je als vrijwilliger eigenlijk gewoon een onbetaalde werknemer bent in dienst van de club, maar dat vind ik niet. Je komt terecht onder een groep mensen die hetzelfde doel nastreven als jij, en die ook jouw passie voor basketbal delen. Dat is een enorm fijn gevoel. Het klinkt misschien cliché, maar je komt een beetje terecht in de vrijwilligers-familie.
Wat hoop je te bereiken als vrijwilliger in de toekomst?
In de toekomst, hoop ik te kunnen blijven doen wat ik nu doe: elke jeugdspeler die dat wil, een kans geven om te beginnen fluiten. Daarvoor hoop ik nog een paar extra scheidsrechter-begeleiders te vinden, zodat we onze scheidsrechters nog beter kunnen begeleiden.
Wil je na het lezen van dit artikel zelf ook de stap zetten naar vrijwilliger? Contacteer ons dan via vrijwilligers@mercuriusbbc.be of spreek een van onze huidige vrijwilligers aan. Meer info over onze vrijwilligerswerking vind je via mercuriusbbc.be/vrijwilligers.