
Tafelofficials en ploegafgevaardigden
Vandaag spreken we met Michèle en Wim. Zij zijn een van de vele tafelofficials die onze wedstrijden mee in goede banen leiden, en daarnaast zijn ze ook al enkele jaren ploegafgevaardigden.
Wil je bij het lezen van dit artikel zelf ook de stap zetten naar vrijwilliger? Contacteer ons dan via vrijwilligers@mercuriusbbc.be of spreek een van onze huidige vrijwilligers aan. Meer info over onze vrijwilligerswerking vind je via mercuriusbbc.be/vrijwilligers.
Wat heeft ertoe geleid dat je vrijwilligers geworden bent bij Mercurius? Michéle: Mijn stiefzoon Arthur is beginnen basketten bij de U8. Toen moest al af en toe eens de klok gedaan worden en daar kreeg ik de smaak te pakken. Bij de U12, U14 en U16 was ik ook ploegafgevaardigde van Arthurs ploeg.
Wim: Mijn zoon speelt al een tijd bij Mercurius. Ik vond het ook niet meer dan normaal dat ik na een tijdje ook mijn verantwoordelijkheid opnam en hielp waar ik kon.
Wat zijn je taken als vrijwilligers bij Mercurius? Michéle: Als ploegafgevaardigde ben je samen met de coach verantwoordelijk voor de communicatie naar ouders en spelers, bijvoorbeeld zorgen dat iedereen weet wanneer het match is, of vervoer naar een wedstrijd regelen. Maar ook bijvoorbeeld ouders zoeken voor de tafelfuncties of het betalen van de scheidsrechters.
Wim: De grootste taak vind ik inderdaad het vinden van tafelofficials. Daarnaast probeer ik ook samen met andere ouders op het einde van het seizoen een cadeautje voor de coach te voorzien.
Hoe lang ben je al vrijwilligers bij Mercurius? Michéle: Ik ben dit al 5 jaar.
Wim: Al 4 jaar.
Wat zijn een aantal uitdagingen als vrijwilligeer?
Wim: Als je je opgeeft als vrijwilliger, dan komen daar verantwoordelijkheden bij kijken, en zijn er mensen die op je rekenen. Ook als je het soms wat drukker hebt thuis of op het werk, blijven die taken bestaan. Daar moet je mee leren omgaan. Michéle: Voldoende bereidwillige ouders vinden om de tafelfuncties op te nemen, is altijd een moeilijke. Ik probeer hier altijd een gedeelde verantwoordelijkheid van te maken, en dus niet steeds zelf alle gaten op te vullen.
Wat vind je het meest belonend aan je werk als vrijwilliger? Michéle: Ik ben altijd blij als een seizoen vlot verloopt voor de jongens en voor het team. Spelers en ouders zijn altijd wel dankbaar dat er iemand deze verantwoordelijkheid op zich neemt, en wat structuur en duidelijkheid brengt.
Wim: Als alles goed draait, de communicatie goed loopt en de coach, spelers en ouders tevreden zijn, dan is het seizoen voor mij geslaagd.
Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om vrijwilliger te worden?
Wim: Het heeft mij altijd veel voldoening gegeven om mee ondersteuning te kunnen bieden aan mijn kind en aan zijn ploeg, dus ik kan het enkel aanraden. Weet echter wel waaraan je begint: er komen ook wat verplichtingen bij kijken, en je moet bereid zijn die na te komen.
Michéle: Wat ik heb gezien tijdens mijn tijd als ploegafgevaardigde, is dat het altijd belangrijk is om goede afspraken te maken met ouders, spelers en de coach. Ook is het belangrijk om alle ouders erbij te betrekken, zodat je niet steeds alles zelf oplost.
Wil je na het lezen van dit artikel zelf ook de stap zetten naar vrijwilliger? Contacteer ons dan via vrijwilligers@mercuriusbbc.be of spreek een van onze huidige vrijwilligers aan. Meer info over onze vrijwilligerswerking vind je via mercuriusbbc.be/vrijwilligers.