top of page

Marc Willems

Coördinator Toogdiensten

Vandaag aan het woord is Marc Willems. In het beroepsleven is Marc projectingenieur in het Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout. Daarnaast is hij vrijwilliger bij Mercurius, en zorgt hij voor de coördinatie van de toogdiensten tijdens evenementen.


Wil je bij het lezen van dit artikel zelf ook de stap zetten naar vrijwilliger? Contacteer ons dan via vrijwilligers@mercuriusbbc.be of spreek een van onze huidige vrijwilligers aan. Meer info over onze vrijwilligerswerking vind je via mercuriusbbc.be/vrijwilligers.


Wat heeft ertoe geleid dat je vrijwilliger geworden bent bij Mercurius?

Ik bied altijd graag een helpende hand aan aan verenigingen waar ik of mijn kinderen

lid van zijn. Ik vind dit zelf leuk, leer er extra mensen mee kennen en weet dat hulp

altijd overal welkom is.

 

Wat zijn je verantwoordelijkheden als vrijwilliger bij Mercurius?

Ik vertegenwoordig Mercurius bij  be•at Venues (een bedrijf dat zich specialiseert in de organisatie van grote evenementen) om toogdiensten te pakken te krijgen in het Sportpaleis, de Lotto Arena en de Stadsschouwburg (30 à 40 per jaar). Voor elke toogdienst moeten we dan 10 à 15 medewerkers zoeken. Ik zorg voor de achterliggende administratie zodat elke medewerker over een app beschikt en voor elk evenement een ticket ontvangt. Daarnaast moet elke toogdienst ook 1 of 2 toogverantwoordelijken hebben. Hierbij doe ik dit zo’n 20 à 25 avonden per jaar.

 

Hoe lang ben je al vrijwilliger bij Mercurius?

5 jaar als coördinator toogdiensten, daarvoor een aantal jaren als medewerker achter de toog, als ploegafgevaardigde en als tafelofficial. Ik ben blijven plakken bij Mercurius nadat mijn 2 zonen 4 jaar geleden zijn gestopt als speler bij de club.

 

Wat zijn een aantal van de uitdagingen als vrijwilliger?

De grootste uitdaging is om voor elke toogdienst voldoende medewerkers te vinden. Voor sommige concerten van bekende artiesten gaat dit vanzelf, voor andere evenementen is het soms zoeken tot de laatste dag om voldoende helpende handen te vinden. In dat geval begin ik rond te bellen en mailen naar wat mensen, en dan komt het meestal wel in orde.

 

Wat vind je het meest belonend aan je werk als vrijwilliger?

In een ontspannen sfeer samen werken – niet te veel werken, maar net genoeg (lacht) – met mensen die na een aantal keer bijna vrienden worden. Ik weet ook dat ik hiermee een belangrijke bijdrage lever voor de fondsenwerving van Mercurius. Bovendien is het mooi meegenomen om de sfeer van zo’n concertavond gratis te kunnen opsnuiven.

 

Heb je een speciale gedenkwaardige herinnering als vrijwilliger?

Bij sommige togen is er extra ambiance achter de toog door de muziek in de concertzaal. Dat zijn altijd leuke momenten.

 

Heeft vrijwilligerswerk je persoonlijk beïnvloed?

Ik vind het persoonlijk belangrijk om deel uit te maken van een netwerk om een bescheiden bijdrage met een maatschappelijke meerwaarde te kunnen leveren. In zo’n netwerk leer je nieuwe mensen kennen, en met nieuwe vrienden ga je ook weer andere leuke dingen doen.

 

Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om vrijwilliger te worden?

Het kost geen moeite om vrijwillig een helpende hand uit te steken. Dat hoeft geen grote heldendaad te zijn, en iedereen is wel ergens goed in. Kies steeds een activiteit die je zelf leuk en ontspannend vindt en waar je voldoening uit haalt, want dit is noodzakelijk om het te blijven volhouden.

Spreek hiervoor eender wie aan binnen Mercurius, en bekijk samen met de club waar de win-win zit voor jezelf en voor de club.

 

Wat hoop je in de toekomst te bereiken als vrijwilliger?

In de eerste plaats me te blijven amuseren met mijn vrijwilligerswerk! Voor de club hoop ik nog meer medewerkers te vinden voor toogdiensten zodat we meer togen kunnen bemannen en meer inkomsten kunnen verwerven voor de clubkas.


Wil je na het lezen van dit artikel zelf ook de stap zetten naar vrijwilliger? Contacteer ons dan via vrijwilligers@mercuriusbbc.be of spreek een van onze huidige vrijwilligers aan. Meer info over onze vrijwilligerswerking vind je via mercuriusbbc.be/vrijwilligers.

bottom of page