top of page

Ine Goris

Secretaris

Vandaag aan het woord is Ine Goris. Naast haar job als beleidsadviseur voor internationale handel voor Europees parlementslid Van Brempt, is ze bij Mercurius secretaris, en dus ook lid van ons bestuur.


Wil je bij het lezen van dit artikel zelf ook de stap zetten naar vrijwilliger? Contacteer ons dan via vrijwilligers@mercuriusbbc.be of spreek een van onze huidige vrijwilligers aan. Meer info over onze vrijwilligerswerking vind je via mercuriusbbc.be/vrijwilligers.

 

Wat heeft ertoe geleid dat je vrijwilliger bent geworden bij Mercurius?

Mijn oudste en jongste zoon zijn al jaren gepassioneerde basketters. Ik bracht dus veel tijd door in het Rooi en leerde gaandeweg de club en haar vrijwilligers beter kennen. Het begon te kriebelen om mijn steentje bij te dragen aan de goede werking van de club. De concrete aanleiding was echter het plotseling wegvallen van de vorige secretaris, de daaropvolgende oproep om administratieve hulp in de nieuwsbrief en de toenmalige voorzitter - tevens mama van een teamgenoot van mijn zoon - die me hierover aansprak.

 

Wat zijn je verantwoordelijkheden als vrijwilliger bij Mercurius?

Als secretaris ben ik verantwoordelijk voor alle administratie die komt kijken bij het runnen van een club met 28 ploegen in competitie. Het is een erg divers takenpakket; zo verzorg ik bijvoorbeeld alle communicatie met Basketbal Vlaanderen over de competitie – denk aan het inschrijven van ploegen aan het begin van het seizoen, het opstellen van de spelerslijsten, medische attesten opladen, het inschrijven van nieuwe leden en hetschrappen van oude leden – en zorg ik dat de ploegen en contactgegevens van spelers in Twizzit up-to-date zijn. Verder reserveer ik de sportzalen, beheer ik onze wachtlijst voor kandidaat-leden, dien ik de aangifte van sportongevallen in bij de verzekering, maak ik het trainingsschema (dat is niet evident met 28 ploegen, beperkte zaalbeschikbaarheid en coaches met elk hun eigen wensen) en vul ik allerlei formulieren in op vraag van leden. Daarnaast zorg ik voor de agenda en het verslag van de bestuursvergadering en beantwoord ik tal van vragen van ouders en leden.

 

Hoe lang ben je al vrijwilliger voor Mercurius?

Ik ben secretaris sinds 2019. Daarvoor vond je me ook wel eens in een kraampje op het toernooi of stak ik een handje toe op andere activiteiten.

 

Wat zijn een aantal van de uitdagingen als vrijwilliger, en hoe ga je ermee om?

De grootste uitdaging is de combinatie van de strakke deadlines verbonden aan mijn taak als secretaris met mijn job. Drukke periodes op mijn werk en bij de club vallen soms samen en dan is het schipperen. Wat ik dan weer zeer verrijkend vind, is dat je met zoveel verschillende personen en persoonlijkheden in aanraking komt en samenwerkt in een ploeg van mensen die allemaal een groot hart voor de club hebben.

 

Wat vind je het meest belonend aan je werk als vrijwilliger?

Zien dat onze club groeit en bloeit en elk seizoen nieuwe uitdagingen aangaat. Denk bijvoorbeeld aan de overname van Soba (in 2022) en de opstart van een werking in Hoboken. Zien dat er elke week zoveel basketters het beste van zichzelf geven, van peanut tot senior, en dat er velen onze club een warm hart toedragen, is ook heel fijn. Als alles dan ook administratief op rolletjes loopt, ben ik dubbel blij (lacht).

 

Heb je een speciale gedenkwaardige herinnering als vrijwilliger?

Het 75-jarig bestaan vond ik een heel fijne gebeurtenis. Zoveel spelers van vele generaties geleden waren aanwezig, maar ook onze huidige spelers, van klein tot groot. Je kon toen duidelijk zien dat vele mensen onze club een warm hart toedragen, ook al zijn ze al jaren weg. 

 

Hoe heeft vrijwilligerswerk je persoonlijk beïnvloed?

Door actief te zijn bij Mercurius heb ik heel wat fijne mensen leren kennen. Allemaal mensen die zich ook vrijwillig inzetten en het beste willen voor de club en de spelers. Met hen kunnen samenwerken is erg motiverend en verrijkend.

 

Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om vrijwilliger te worden?

Gewoon doen! Begin met iets kleins zoals komen helpen op een activiteit, als je een groter engagement te veel ineens vindt. Je leert nieuwe mensen kennen en je leert ook de club beter kennen. Een club is maar zo sterk als haar vrijwilligers. Hoe klein de taak ook is die je opneemt, ze is cruciaal om de club te doen draaien. Elke vrijwilliger is dus meer dan welkom.

 

Wat hoop je te bereiken als vrijwilliger in de toekomst?

Bijdragen aan een nog meer geprofessionaliseerde clubwerking en mee bewaken dat Mercurius een ambitieuze maar warme familieclub blijft waar iedereen welkom is en zich goed voelt. Een eigen Mercurius-sportzaal met cafetaria blijft een droom.


Wil je na het lezen van dit artikel zelf ook de stap zetten naar vrijwilliger? Contacteer ons dan via vrijwilligers@mercuriusbbc.be of spreek een van onze huidige vrijwilligers aan. Meer info over onze vrijwilligerswerking vind je via mercuriusbbc.be/vrijwilligers.

bottom of page