top of page
< Terug

Addy Rijkens

Ploegafgevaardigde en tafelofficial

Vandaag aan het woord is Addy Rijkens, vader van drie baskettende zonen. In het professionele leven is Addy marketingdirecteur bij PostNL België, en bij Mercurius engageert hij zich als ploegafgevaardigde en tafelofficial.


Wil je bij het lezen van dit artikel zelf ook de stap zetten naar vrijwilliger? Contacteer ons dan via vrijwilligers@mercuriusbbc.be of spreek een van onze huidige vrijwilligers aan. Meer info over onze vrijwilligerswerking vind je via mercuriusbbc.be/vrijwilligers.


Wat heeft ertoe geleid dat je vrijwilliger bent geworden bij Mercurius?

Ik vond het eigenlijk vanzelfsprekend om te helpen waar het mogelijk is. Een succesvolle, gezellige en familiale sportclub als Mercurius BBC is voor een groot deel ook afhankelijk van betrokkenheid en inzet van de vele vrijwilligers. Als vrijwilliger voel je je nog meer betrokken bij de club, de sport en de kinderen die actief meespelen in een ploeg.


Wat zijn je taken als vrijwilliger bij Mercurius?

Ik mocht voor mijn oudste zoon, Robin, een aantal jaren ploegafgevaardigde zijn. Als ploegafgevaardigde draag je zorg voor een goede voorbereiding en organisatie voor, tijdens en na de match, zoals het regelen van de tafelofficials, het in orde brengen van het wedstrijdformulier, het vervoer naar diverse locaties afstemmen, het coördineren van overige activiteiten naast de wedstrijd en training, wasbeurten, etc. Daarnaast mag ik ook een tafelofficial zijn. Zonder tafelofficials geen wedstrijd. Als tafelofficial ben je voor één van de drie taken verantwoordelijk tijdens de wedstrijd. Deze zijn: wedstrijdformulier, scorebord en de shotklok.


Hoe lang ben je al vrijwilliger bij Mercurius?

Ik ben 5 jaar ploegverantwoordelijke geweest en ik ben al meer dan 10 jaar tafelofficial.


Wat zijn een aantal van de uitdagingen als vrijwilliger, en hoe ga je ermee om?

Een uitdaging vind ik soms het zorgen voor een goede eigen planning zodat je je ook zoveel mogelijk beschikbaar kunt stellen voor je taken en verantwoordelijkheden. De ploeg en de club rekenen op jou, want het is wel vrijwillig maar niet vrijblijvend. Daarnaast is het ook altijd een uitdaging om ook andere ouders te enthousiasmeren en te motiveren om sterk betrokken te zijn en blijven bij de ploeg en club.

Als laatste moet ik ook eerlijk toegeven dat ik bloedfanatiek en luidruchtig ben tijdens een wedstrijd. Zeker als één van mijn kinderen speelt. Normaal ben ik vrij rustig, maar tijdens een match ben ik soms zeer hevig, te hevig zelfs. Daar schaam ik me soms wel voor omdat ik dit ongepast gedrag vind, en het geen goed voorbeeld is voor mijn kinderen en als vrijwilliger.


Wat vind je het meest belonend aan je werk als vrijwilliger?

Dat je als vrijwilliger met veel trots mede deel mag uitmaken van de allergezelligste en sportiefste basketbalclub van België!


Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om vrijwilliger te worden?

Gewoon doen! Je krijgt er nooit spijt van. Als ik terugblik op de afgelopen 10 jaar, dan waren dat fantastische jaren die ik koester.


Wil je na het lezen van dit artikel zelf ook de stap zetten naar vrijwilliger? Contacteer ons dan via vrijwilligers@mercuriusbbc.be of spreek een van onze huidige vrijwilligers aan. Meer info over onze vrijwilligerswerking vind je via mercuriusbbc.be/vrijwilligers.

bottom of page