Wanneer ben je je voor basketbal gaan interesseren?

Van jongsaf zag ik niets anders dan basketbal. Mijn vader en mijn neef speelden basketbal, mijn nonkel was jarenlang coach. Op zaterdagavond zat bijna de hele familie in de sporthal. Toen ik zes jaar was, mocht ik zelf eens gaan proberen. Sindsdien is de passie nooit meer verdwenen.

 

Waar heb je zelf gespeeld?

Ik heb bijna altijd in Aarschot gespeeld, het laatste jaar nog in Leuven. In totaal heb ik ongeveer een 15-tal jaar gespeeld maar omwille van een enkelblessure kon ik jammer genoeg niet meer spelen zoals ik het graag wilde.

 

Wanneer realiseerde je je dat er ook een coach in je schuil ging?

Vanaf mijn 16 jaar kon ik mijn eerste coachesdiploma behalen. Vanaf toen ben ik begonnen als jeugdtrainer. Ik wilde spelers helpen om zo goed mogelijk te worden. Ik weet zelf hoe het voelt om een coach te hebben die niet met een juiste mentaliteit of te weinig kennis van zake komt training geven. Gelukkig heb ik ook goede coaches gehad, ik denk bijvoorbeeld aan Johan Verstreken en wijlen Dirk Lambrechts.

 

Hoe lang coach je? Waar al gecoacht? Welke leeftijden?

Ik ben begonnen als jeugdcoach in Aarschot, om na 2 jaar de overstap te maken naar het toenmalige Passe-Partout Basket Groot Leuven.

De voorbije 10 jaar heb ik heel wat verschillende ploegen gecoacht:

Provinciale en landelijke jeugd (vooral pupillen – miniemen – kadetten), provinciale heren

Specialisatietrainingen in Leuven olv Tony Souveryns

Provinciaal Trainer (Vlaamse Basketballiga) in Vlaams-Brabant

Assistant-coach BDL-team olv Danny Wouters

Assistant-coach 1ste Nat. olv Jurgen Vanmeerbeeck

 

Daarnaast werk ik ook altijd graag mee aan kampen (Game Time, Van Kers, NBB Camps Nederland,…). Basketbalkampen zijn trouwens een echte aanrader voor spelers die beter willen worden! De spelers die in de zomervakantie aan kampen deelnemen komen merkbaar sterker op het parket in augustus / september. Als ouders of spelers meer informatie willen over basketbalkampen, mogen ze mij altijd aanspreken!

 

Wat maakt coachen interessant?

Het geeft enorm veel voldoening als je je team vorderingen ziet maken. De dankbaarheid die spelers op het einde van het seizoen (of soms enkele jaren later) tonen, is goud waard!

 

Wat moet een goede coach kunnen?

Een coach moet in de eerste plaats enthousiast en gedreven zijn. Dezelfde leergierigheid die we van onze spelers verwachten, moeten we zelf als coach ook in ons hebben!

Een goede coach is een teacher, die spelers fundamenteel kan vormen en opleiden. Daarnaast is hij een sterke motivator, en een goede communicator. Er zijn immers zoveel partijen betrokken bij de organisatie van een club: ouders, spelers, bestuur, scheidsrechters, sponsors,… De coach is altijd een uithangbord van de club, en dient daar dus steeds naar te handelen.

 

Uit welke gebeurtenis heb je het meest geleerd?

Mijn belangrijkste les tot nu toe was dat ik als speler nooit op een aanbod ben ingegaan om hoger te gaan spelen. Na mijn eerste blessure kreeg ik daar spijt van. Je weet wel, wat als… Als coach heb ik me voorgenomen altijd ja te zeggen tegen een nieuwe uitdaging. Met terughoudendheid of twijfels geraak je geen stap vooruit. Dit is ook een goede tip voor onze jeugdspelers, durf ervoor gaan!

 

Hoe bereid je je voor op een wedstrijd?

Ik maak met mijn ploeg vaste afspraken qua timing (omkleden, pre-game briefing, opwarming,…), maar ik ben niet bijgelovig. Je zal mij nooit telkens met dezelfde schoenen, broeksriem, een bepaalde stift of coachingbord zien binnenkomen als geluksbrenger.

 

Welk advies zou je een beginnend coach geven?

Doorzetten en je inzetten om beter te worden. Als je gemotiveerd bent en je inzet, kan je snel groeien. Je hebt als coach de plicht je ploeg zo goed mogelijk te ontwikkelen. Volg clinics, zoek zelf informatie op en overleg met collega-coaches.

 

Wat is het eerste dat je doet na een overwinning?

Meteen na de wedstrijd een team yell, daarna de tegenstanders, refs en tafelofficials een hand geven en naar de kleedkamer gaan met mijn team.

 

Wat is het eerste dat je doet na verlies?

Net hetzelfde als na een overwinning.

 

Wat is je rol/opdracht als jeugdcoördinator bij Mercurius?

Mijn taak bestaat uit twee delen: enerzijds zorg ik voor een gestroomlijnd opleidingsprogramma zodat alle coaches weten op welke leeftijd bepaalde fundamentals en skills moeten aangeleerd worden én waardoor de coaches ook allemaal dezelfde klemtonen leggen. Daar hoort ook bij dat we als club een duidelijke structuur moeten uitwerken zowel voor het sportieve als voor de omkadering.

Anderzijds wil ik onze coaches helpen en bijsturen aan de hand van trainingsobservaties. We hebben een relatief jonge coaching staff, we moeten hen goed begeleiden om hen te ondersteunen bij hun ontwikkeling als jeugdcoach.

 

Wat zijn de sterktes van Mercurius als club?

Een coaching staff met veel enthousiasme!

Een grote toevoer aan jonge basketbalspelers!

Veel mensen met een positieve ingesteldheid die vooruit willen!

 

Wat wil je met Mercurius bereiken?

Ik wil de jeugdopleiding van Mercurius kwalitatief verder uitbouwen. Een speler die zijn jeugdopleiding in onze club heeft doorlopen moet op het einde van de rit een fundamenteel goed gevormde speler zijn. Eigen spelers zien doorstromen van onze jeugdwerking naar ons A-team zal een mooi resultaat zijn!

 

Waarop ga je je het eerste jaar focussen?

In het eerste jaar wil ik iedereen goed leren kennen, en een goed beeld van de club krijgen:

Wat is het huidige niveau van onze spelers, welke coaches hebben we in ons huis en wat is hun visie, wat is de huidige structuur en werking binnen de club,…?

Daarnaast wil ik de coaches ook meteen een duidelijk beeld geven welke richting we uitwillen en wat van hen verwacht wordt.

We moeten dit jaar de fundamenten leggen voor de toekomst. We willen vooruit, dan moeten we zorgen voor een stevige structuur en onderbouw. Na de eerste twee maanden ben ik ervan overtuigd dat we in Mercurius heel wat potentieel hebben om de jeugdwerking naar een hoger niveau te tillen. Hier wil ik mij de komende jaren keihard voor inzetten samen met alle ouders, coaches, bestuursleden en sponsors!

 

Wat zal maken dat je volgende zomer terugkijkt op een geslaagd jaar bij Mercurius?

Als ik in de zomer kan vaststellen dat we op sportief en organisatorisch vlak de structuren hebben klaar gemaakt die nodig zijn om onze jeugdopleiding uit te bouwen.

Als ik kan zien dat onze coaches al veel meer binnen eenzelfde visie en sportieve lijn werken en eenzelfde aanpak hanteren.

 

Wat verwacht je van de coaches?

Ik verwacht van hen een onvoorwaardelijke inzet en motivatie om op elke training en wedstrijd onze spelers te ontwikkelen tot zo goed mogelijke basketbalspelers. Ze zijn het uithangbord van onze club, en zijn een voorbeeld voor spelers, ouders,…

Daarnaast reken ik op hen om mee onze nevenactiviteiten te ondersteunen (wafelverkoop, brunch, ploegactiviteit organiseren,…).

 

Wat verwacht je van de spelers?

Een correcte mentaliteit en attitude op en naast het terrein. Naast hun sportieve opleiding, willen we spelers ook aanleren wat respect, verantwoordelijkheid en discipline betekenen. Tracht zo vaak mogelijk op training te zijn, indien je eens niet kan komen, verwittig je tijdig je coach.

Ik verwacht van hen de inzet om zichzelf beter te maken als basketbalspeler. Iemand die maar komt om een ‘balletje te gooien’ kan dat net zo goed op een pleintje doen buiten de club. Wie naar Mercurius komt, wil leren basketbal spelen op een correcte manier en toont zijn/haar motivatie op het terrein door hard te werken en inzet te tonen. Uiteraard wens ik al onze spelers en speelsters veel basketbalplezier en veel succesvolle seizoenen in het Mercurius-huis!

 

Welke goede raad kan je onze jeugdspelers geven?

Niets gebeurt vanzelf. Door te trainen, hard te werken en door te zetten kan je doelen bereiken. Spreek je coach aan als je vragen hebt, of kom naar mij. Onze hele sportieve staff wil onze jeugdspelers zo goed mogelijk begeleiden in hun traject als jonge basketbalspeler.

 

Wat verwacht je van de ouders?

Ik hoop dat we op hen mogen rekenen om ons af en toe te voorzien van de nodige helpende handen. De werking van een basketbalclub brengt zoveel met zich mee. We hebben op dit moment al heel wat mensen die achter de schermen bergen werk verzetten. Indien enthousiaste ouders hun schouders mee onder ons project willen zetten: ze zijn altijd welkom. Geef mij een seintje of Lieven De Meyer, en we bekijken samen waar we u kunnen inzetten. Ouders moeten ook af en toe eens inspringen om een tafelfunctie op te nemen tijdens een wedstrijd van hun zoon of dochter. Dat die eerste stap moeilijk is, begrijp ik. Na 1 of 2 wedstrijden heb je dit wel onder de knie, en kan je elkaar aflossen. In de krokusvakantie wordt een opleiding georganiseerd om mensen te begeleiden die een tafelfunctie willen opnemen. Schrijf je gerust in!

Ik wens hen uiteraard ook heel veel plezier tijdens het kijken naar hun kids en het aanmoedigen van onze teams, heerlijk om te zien hoe onze ouders hun kinderen enthousiast toejuichen! Super!

 

Wat kunnen de spelers/ouders van jou verwachten?

Voor de spelers en ouders wil ik een aanspreekpunt zijn. Als zich ergens problemen voordoen, of als je vragen hebt, mag je me steeds aanspreken.

Daarnaast wil ik mij voor de volle 100% inzetten voor onze club!

 

Wat wil je nog kwijt, maar hebben we je nog niet gevraagd?

Ik wil de club bedanken voor de warme ontvangst. Ik voelde me meteen thuis, en dat doet goed!

Ik wens iedereen een succesvol basketbalseizoen, en veel plezier op en naast het basketbalterrein.

We zien elkaar binnenkort!

 

Sportieve groeten,

 

Wim Serneels

Jeugdcoördinator Mercurius BBC

 

“Passion… The FIRST FUNDAMENTAL!”