30/05/2014

VAN VOLTOOIDE DEELWOORDEN (en zo)

In een vorig leven heeft Piranha nog wat bijgeklust als leraar Nederlands. Na een saaie les zinsontleding was er soms nog ruimte voor wat grappig vertier. “Wie kent het voltooid deelwoord van stofzuigen ?” “ Meneer, meneer..! Hij heeft stof gezogen !”. Lachen geblazen natuurlijk. “En van zweefvliegen ?” “Meneer, meneer…! Hij heeft zweef gevlogen !” De pret kon niet op. En toen Lotte – nu radiomaakster bij Radio Eén – het uitgierde dat “Hij heeft ijs gebeerd” het voltooid deelwoord is van “ijsberen” , was het hek helemaal van de dam en waren voorzetselvoorwerp en bijwoordelijke bepaling reeds lang vergeten.

 

Piranha mijmert bij deze mooie herinneringen….. “En het voltooid deelwoord in de zin “De speler kiest” ? Even diep nadenken…. “De speler heeft gekozen “ ? De mutatieperiode is inderdaad voorbij. De jaarlijkse hoogmis van “Blijheid en Vrijheid” is achter de rug en de sportclubs kunnen weer aan de slag.

De nomaden hebben voor minstens 12 maanden een nieuwe oase gevonden. Het gras is er groener en het water minder troebel. Over enkele maanden, wanneer het gras verdord is en het vee onrustig wordt, zullen de zwerfstammen nieuwe paradijzen opzoeken. Eerst worden nog de zwakkere dieren geslacht en geroosterd. Dan is het zover want de opwelling wordt te groot. Een lang gerekt “Bweuh” van de opperstier is het signaal. Ginds – ver achter de horizon – wenkt de nieuwe drenkplaats.

Maar… wat is nu ook weer het voltooid deelwoord van “clubshoppen”?

 

Piranha

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0