27/10/2014

WEERBERICHT

Wie zich nog waagt aan een weerpraatje met Piranha staat vanaf heden zelf voor de gevolgen in. Dat men deze verwittiging maar voor ernstig neemt!


Is er – samen met voetbal – één onderwerp waarover zoveel gezeverd wordt als over het weer en de weersvoorspellingen?  Aan het eerste (het weer dus) kunnen we voorlopig weinig veranderen, maar als het van Piranha afhangt, mag het tweede (de weersvoorspelling) bij wet verboden worden. Welk nut hebben weersvoorspellingen immers nog vandaag? Landbouwers en duivenmelkers waren in de vorige eeuw de aandachtigste volgers van de weerberichten in de media. Maar sinds boer Charel overleden is en de laatste Belgische duiven opgekocht werden door Japanse en Chinese investeerders hebben weerberichten geen enkele zin meer. 


Piranha geeft toe. Als kleine jongen luisterde hij elke zaterdag- en zondagochtend naar de inlichtingen voor duivenliefhebbers. Na de intro (“k Zit zo geren op mijn duivenkot”, Bobbejaan Schoepen) gaven afwisselend Gaby Moortgat en Wim Lathouwer een overzicht van de weersituatie in Orleans, Bourges, Nantes of Quiévrain. Duizenden blauwe geschelpten wachtten er op het sein van hun ‘begeleiders’ om terug noordwaarts te vliegen. En uiteraard werden de vogels pas gelost bij helder weer. Wie trouwens ooit Quiévrain passseerde, beseft ongetwijfeld dat de gevleugelden blij waren om dit mistroostig oord zo snel mogelijk te verlaten. Piranha was enkel om culinaire redenen geïnteresseerd in ‘bosduifjes’, maar zijn buurman was duivenmelker. En wanneer diens doffers gelost werden, mocht Piranha niet met zijn bal in de tuin spelen. Vandaar zijn voorkeur voor slecht weer ….


Van toen af bleven de weersvoorspellingen voor uw columnist een continue bron van ergernis. Of wat te denken van volgende ‘voorspellingen’ in de krant van vandaag: “Het is droog in het westen. In het oosten zorgt een storing voor veel wolken, waaruit periodiek wat regen kan vallen. Stilaan wordt het droger en na de middag zijn er ook opklaringen in het centrum. Er is kans op nevel en lokaal mist.”  Piranha zou graag deze ochtend vanuit Berchem de trein naar Brussel nemen om in het Zoniënwoud een wandeling te maken. Welke attributen (minstens 3) heeft hij voor deze expeditie zeker nodig ? (antwoorden mag via webmaster) tirolerhoed – paraplu – zonnebril – pillamp – pluviometer – sandalen – carré confituurke – zonnecrème – sneeuwlaarzen. 


En het strafste moet nog komen. Om de andere dag maakt een spichtige sperzieboon zijn opwachting in de VRT – studio.  Zijn zogezegde weersvoorspelling is voor de geilaard slechts een alibi om de meest gore boodschappen door de ether te sturen. Of wat te denken van zijn uitsmijtertje “En morgen is het de beurt aan Sabine”?   Deze optredens gebeuren in prime time (wat met onze kinderen ?!) en worden  – niet te vergeten – met onze zuur verdiende centjes bekostigd!  Piranha is heel breeddenkend maar ook voor hem werden en worden er hier grenzen overschreden.  

Weersvoorspellingen?   Afschaffen graag.


Piranha