26/09/2014

MAG HET OOK NOG PLEZANT ZIJN?

Piranha’s vorige column (“Mag het een beetje meer zijn?”) lokte heel wat reacties uit. Zo was er ene Elio uit Mons die furieus reageerde en zich afvroeg waarom een regeringsonderhandeling van 541 dagen niet als een topprestatie wordt gehonoreerd. Waarvan akte.

 

Maar wat lazen we in Knackmagazine (17/09) - tot nader order (en ondanks verdwijning van Koen Meulenaere en Rik Van Cauwelaert) – nog altijd een serieus tijdschrift ? We weten niet of de auteur van het artikel zijn mosterd gehaald heeft op de Mercurius’ website, maar onder de veelzeggende titel “In België zijn we al euforisch als een atleet de limiettijd haalt”, laat hij de cijfers spreken. Blijkt dat Nederland dit jaar in diverse sportcompetities 21 gouden medailles haalde (5e plek op de wereldranglijst) en wij ons in dezelfde periode met 4 gouden medailles (23ste plaats) moesten tevreden stellen.

 

Dat vergt een woordje uitleg en we zoeken naar oorzaken.  In één moeite leggen we dan de link naar een artikel in het gezondheidsmagazine Bodytalk (september 2014). Onder de titel “Kinderen willen sporten, niet winnen” beschrijft de auteur Jan Etienne dat uithouding en fitheid van de huidige generatie Vlaamse kinderen sterk gedaald is (in vergelijking met leeftijdsgenoten in 1980).                                                                             “Kinderen gaan niet sporten om te vermageren of gezond te worden maar om plezier te beleven. Een uitsluitende focus op winnen, heeft ook in sportclubs vaak een negatief gevolg: een strenge selectie. Wie de norm haalt, mag blijven; de rest valt af.”  En hij vervolgt: “Kinderen vinden de mentaliteit van ‘moeten winnen’ en vooral de bevelen en het geroep van coaches en ouders hoogst irritant en vervelend.”   Zonder twijfel is dit één van de belangrijkste redenen waarom zoveel kinderen hun sportactiviteiten vroegtijdig stoppen. Hoeveel beloftevolle sporters zijn we zo reeds kwijtgespeeld?

 

Waaruit Piranha enkel kan concluderen dat de ‘grote mensen’ soms ook eens naar hun kinderen moeten luisteren.