26/06/2014

OVER ZUSTER GABRIËLA EN HET EUZA-KAMPIOENSCHAP

Enkele weken geleden begon het. Plots zag ik in mijn wijk brave lieden op zwart-geel-rode baniers reclame maken voor Jupiler. “Patrick”, vroeg ik aan mijn overbuur, “mag ik weten waarom” ? “Piranha”, reageerde hij verbijsterd, “weet je dan niet dat onze jongens deelnemen aan het Euza – voetbalkampioenschap. “Hoezo Euza ?” was mijn reactie. Hij probeerde me dan duidelijk te maken dat er momenteel in Brazilië een heus wereldkampioenschap voetbal wordt ingericht. “Maar in feite is dat een farce, want de helft van de aanwezig teams komt uit Europa en Zuid-Amerika (EUZA), die amper 10% van de wereldbevolking vertegenwoordigen.” Voorts probeerde Patrick me duidelijk te maken dat Azië, een continent waar meer dan 50% van de wereldbevolking woont, door amper 3 landen wordt vertegenwoordigd op dit vierjaarlijkse carnaval.

 

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en diezelfde avond zette ik me neer voor mijn kijkkast. Even was er nog twijfel tussen de 13de herhaling van FC De kampioenen en een rechtstreeks verslag van FC The Red Devils. Toch maar geopteerd voor de echte kampioenen met Vertonghen (Markske of was het Jan ?) onmiddellijk in een glansrol. Een speler van Racing Zidane wordt door Markske in het strafschopgebied neergemaaid. Hilariteit alom en enkel trainer Pol blijkt allergisch te zijn voor deze vorm van humor. Nadat de penalty wordt omgezet zien we dan de Kampioenen op hun best : balleke bijhouden (liefst op de eigen speelhelft), lange en slordige passes geven (hoeft er niet gelopen te worden), balleke buiten stampen (gaat de tijd vlugger vooruit)… Enfin, het hele gamma van voetbalstreken waar de echte fan dol op is . De scenarist heeft echter nog een verrassing in petto. Boma’s stiefzoon Dries(je) wordt van de bank gehaald en bezorgt de Kampioenen nog in extremis de – uiteraard – oververdiende overwinning. De avond eindigt in het clublokaal waar voorzitter Boma de spelers feliciteert met deze zege en vooral aandacht heeft voor het enorme loopvermogen van zijn ploeg. Gemiddeld liepen zijn spelers immers 9,3 km op 90 minuten tijd (of 6 km in één uur). Piranha heeft daar bewondering voor. Zijn 90 – jarige moeder haalt – na 2 knieoperaties – amper 4 km per uur tijdens de maandelijkse shopping op de Meir. En dan neemt ze nog tram 24 naar huis! Dat ze maar eens een voorbeeld neemt aan Markske en Co!!

 

Uiteraard werd deze jubileumheruitzending van FC De Kampioenen massaal bekeken, niet enkel in de huiskamers maar ook op grote schermen in het land. Hier en daar werden zelfs gevallen van delirium tremens gesignaleerd. Of dit het gevolg was van over-enthousiasme of overdadig Jupilerverbruik is nog niet geweten, maar blijkbaar weten niet enkel mannen maar nu ook vrouwen te weten “waarom”.

 

Gisteren trok Piranha naar de wekelijkse markt in zijn woonplaats. Zoals steeds passeerde hij het nonnetjesklooster. Moeder-Overste Gabriëla (86 jaar) en 3 medezusters slijten er een rustig leven, na heel wat noeste pedagogische arbeid in de vorige decennia. Achter het raam van de voorgevel ontwaarde hij – op een zedig A – 4 papiertje – een Belgisch vlaggetje, mooi ingekleurd door de eerwaarde zusters. Piranha heeft zijn fantasieën steeds onder controle, maar toch…. Zou zuster Gabriëla ’s nachts niet stiekem dromen van Edens kontje of Vincents blote bast? Moeder Overste, het is u – voor éénmaal (!!) – vergeven.

 

Piranha


Commentaren: 0