22/08/2014

MAG HET IETS MEER ZIJN?

Met de prestaties van onze landgenoten op de voorbije sportevenementen (R.v.Frankrijk, WK Voetbal, EK Atletiek, EK Zwemmen, Wimbledon, WK Hockey…) was het zoals met het zomerweer: hoge verwachtingen vooraf maar weinig redenen tot blijdschap nadien. Of zoals Mieke Vogels het (zij het in een andere context) in een bevlogen moment ooit zei: “Veel blabla, maar weinig boemboem”.

 

Wanneer Piranha op een wereldbol kijkt, beseft hij ook dat België een klein landje is. Maar mag hij even de vergelijking maken met onze noorderburen? Op al deze evenementen  presteerden de pindakaaseters duidelijk beter. 

 

Blijven we een land van wereldkampioenen paalzitten, grafliggen, comazuipen of om-ter-langst-op-een-fiets/giraf/ezel … zitten? Of mag de ambitie iets hoger liggen?

 

Reeds in de 90’er jaren werden overal te lande topsportscholen opgericht. De verwachtingen waren hoog gespannen en de medailleoogst zou ongetwijfeld een spectaculaire groei kennen. Zoveel jaren later merkt ook Piranha dat deze hoge verwachtingen nooit werden ingelost, zodat zelfs aan een afbouw van deze sportinstituten wordt gedacht. In nogal wat nationale (jeugd)selecties vormen de afgestudeerde sportschoolleerlingen trouwens een minderheid.

 

Een reden om de opleiding in de sportclubs nog te perfectioneren en vooral om kinderen  naar een sport te loodsen waarvoor hij/zij het meeste talent (en liefst ook de meeste zin) heeft. Daarom pleit Piranha ervoor om sportclubs financieel te ondersteunen wanneer ze een samenwerkingsakkoord sluiten met clubs uit een andere discipline. Via een omnisportprogramma (tot de leeftijd van 10 à 12 jaar) kunnen kinderen een meer bewuste keuze maken. Vraag is natuurlijk hoe groot de bereidheid zal zijn en of dit project de concurrentie tussen de diverse sporttakken kan overstijgen.

Piranha wacht – zoals steeds – geduldig af.

 

Uitspraak van de week:

 

“De gekte tijdens het WK voetbal was echt overdreven. In die periode moest in de media alles wijken en dat valt niet goed te praten.” (Dominique Baeyens, trainer nationale herenploeg volleyball, in Knack 20/08).  

Commentaren: 0