20/03/2014

DE HAVENJONGENS

Net ontwaakt uit zijn zelf opgelegde winterslaap werd Piranha’s aandacht gewekt door een krantenartikel op de sportbladzijden van GvA.  De broodschrijver van dienst had de eer om Luc Smout – “regisseur van de jeugdwerking bij Port of Antwerp Giants” – te interviewen.

 

Wij willen spelers opleiden en dan bedoel ik tot ze 23 jaar zijn, om dan in eerste klasse mee te kunnen.”  Met deze stoere uitspraak opent de regisseur zijn betoog.

 

Piranha is niet onder de indruk en wil er graag enkele kanttekeningen bij maken. De geschiedenis van Port of A.G.  is nog erg jong. In de 90’er jaren gebouwd op Mechelse fundamenten en met medewerkers uit Antwerpse clubs (Merksem, RC Antwerp), werd een project uit de grond gestampt om Antwerpen als baskethoofdstad te bevestigen. 

Zoveel jaren later mag Luc Smout ons even vertellen welke eigen gevormde spelers (en daar bedoelen we spelers mee die het grootste deel van hun jeugdopleiding bij A.G. genoten) het reeds geschopt hebben tot kernspeler van de seniorsploeg in 1e nationale. 

Piranha wil graag even helpen: NUL.  Bij de B- ploeg in 2e nationale ontwaren we die wel, maar toen deze groep 2 seizoenen geleden de degradatie niet kon ontlopen, werden – met medewerking van de KBBB – alle trucs van de foor gebruikt om dit te verhinderen. Want de geloofwaardigheid van de basketsport is niet de hoofdbekommernis van de Havenploeg. 

 

We laten nu opnieuw Luc Smout aan het woord: “Het is wel spijtig dat we dikwijls op onbegrip stuiten van andere clubs. Er zou een geweldige wisselwerking kunnen zijn tussen Antwerpse ploegen. Maar niet iedereen ziet dat zo “. Toen Piranha dit las, moest hij even een Dafalganneke nemen….  “Tiens, hoe zou dat nu toch komen ?”...

Beste Luc Smout, je weet uiteraard goed genoeg waarom veel Antwerpse clubs hun ‘bekomste’ hebben van de werking van Port of A.G.   Piranha wil je anders graag even uitleggen waar de reden van zoveel ‘onbegrip’ te zoeken is. Wel, reeds heel wat jaren contacteren medewerkers van  A.G. (jijzelf inbegrepen) systematisch spelers van andere clubs (en vooral ook hun ouders) met de bedoeling hen tot een mutatie over te halen. Volgens u is dit zelfs een daad van liefdadigheid: “Ook andere clubs zijn goed bezig, maar waar krijgen ze zulke middelen als bij ons”?  En met de  bescheidenheid die hem siert, gooit de A.G. – regisseur nu alle registers open: “Als ze bij mij komen , hebben ze al enkele jaren Claudia Van Horenbeeck (nvdr: zijn vrouw) of een andere toptrainer achter de rug. “  Sommige uitspraken zijn zo hilarisch dat ze zelfs amusant worden…

 

De vraag blijft natuurlijk waarom een vereniging met een waaier “toptrainers” zelfs haar benjamintrainers opdracht geeft om o.a. 11 – jarige meisjes van andere clubs te benaderen. Piranha was daar trouwens onlangs getuige van. Zijn die “toptrainers” enkel in staat om goed opgeleide spelers  te ‘lokken’  om nadien de pluimen op de eigen hoed te plaatsen? Of zijn alle middelen goed om zo snel mogelijk een meisjeswerking op te starten?

 

Toch willen we met een positieve noot eindigen. Opnieuw Luk Smout: “ Het feit dat onze voorzitter twee dagen in Kortrijk (nvdr: plaats van de BvVl – finales) was, gaf een enorme boost aan de spelers en coaches.”  Waarop Piranha enkel kan besluiten: Een voorzitter die de finales bijwoont van zijn club, … WAAR VIND JE DIE NOG ?”