08/08/2014

ROMELU EN WARDJE

Het was reeds enkele weken geleden dat ik zuster Gabriëla nog op de Merksemse dinsdagmarkt gezien had. Niet dat ik me ongerust maakte – nonnetjes zijn een taai ras – maar ik begon wel ons wekelijks tête à tête – gesprekje te missen. Gisteren zag ik haar staan midden een groep geïnteresseerde oma’s met kleindochters, aan een standje waar een gladde Noorderbuur loom–elastiekjes verkocht.

 

“We zijn enkele weken op vakantie geweest, Piranha! Naar Moerzeke–Waas.” “Sinds wanneer hebben ze daar ook al een pretpark?” vroeg ik geïnteresseerd. “Piranha”, vermaande ze me, “weet je niet dat priester Poppe er begraven werd?” Vaag herinnerde ik me dat mijn zussen op schoolreis gingen naar het graf van de zalige priester, overleden in 1924. “En weet je wie daar nu regelmatig passeerde en kaarsen in de grafkapel aanstak?” “ Kris Peeters of Charles Michel?” probeerde ik.

“Voor hopeloze gevallen moet je in Lourdes zijn, Piranha! Nee,… Romelu Lukaku.”

Nu hield ik het niet meer droog. Romelu – genoemd naar Romes stichter – de volksjongen van eenvoudige komaf wiens vader vorig jaar zelfs de huishuur van de sociale woningmaatschappij niet meer kon betalen… In Brazilië voor het oog van miljoenen voetballiefhebbers psychisch gekwetst door Marc Wilmots; in Londen getreiterd en bespot door Chelseas Special 1. Deze Romelu kwam dagelijks een kaarsje branden in Moerzeke-Waas…

 

Zuster Gabriëla raadde mijn gedachten. “En blijkbaar heeft Wardje Poppe hierboven toch nog iets te zeggen, Piranha. Want las ik deze ochtend niet in de Frut dat hij bij Everton € 90 000 per seizoen gaat verdienen?”

’s Namiddags belde ik Gabriëla. “Of ze er nog eens even die krant wil bijhalen want dat er blijkbaar een abuis is. Hare ‘chouchou’ zou inderdaad € 90 000 verdienen, maar dan wel per …week “.

 

En inmiddels wacht Piranha op de eerste (sport)journalist die zich deontologische vragen stelt over de immorele vergoedingen van topvoetballers. Topsport kan ook met ‘iets’ minder. De ‘Yellow Tigers’ (vrouwelijke volleyballploeg) ontvangen een premie van € 25 per dag en hoeven – in internationale context – voor de Red Sheeps (zie Brazilië) niet onder te doen.

 

Commentaren: 0