02/05/2014

TESTEN

“Mijn zoontje van 6 zou graag basketball spelen. Wanneer kan hij bij jullie komen testen?”

Even moest ik naar adem happen toen een bezorgde moeder me enkele weken geleden opbelde. “Mevrouw, waarom zou iemand van 6 jaar moeten testen om bij een sportclub aan te sluiten ? Moest hij ook testen afleggen toen jullie hem inschreven in het eerste leerjaar ? Nemen ze op die school ook enkel ‘slimmeriken’ aan ?”

Het ijs was gebroken en in de volgende minuten hoorde ik met stijgende verbazing (en ergernis) verhalen over ‘toelatingsproeven’ die bij nogal wat sportclubs worden georganiseerd.

 

Voor enkele Antwerpse voetbalclubs die in de voorbije jaren bijna uitsluitend om extra-sportieve redenen in de belangstelling kwamen, blijkt deze handelswijze zelfs standaard te zijn. Ook op de Rooisite is er een voetbalclub die zicht met dergelijke zotternijen bezighoudt.

 

Uiteraard kennen we de (drog)redenen die dergelijke werkwijze proberen goed te praten: de geïnvesteerde centen moeten maximaal renderen, de vraag (spelers) is groter dan het aanbod (trainers, accommodatie..), enz. Maar inmiddels gaan de verantwoordelijken eraan voorbij dat nogal wat factoren die – naast talent – mee bepalend zijn voor de sportieve ontwikkeling van de jeugdige sporter op deze leeftijd niet of erg moeilijk getest kunnen worden: het doorzettingsvermogen, de familiale omstandigheden, de leefomgeving, het spelinzicht,.. zullen in de volgende jaren immers een grote invloed hebben op de sportieve evolutie van de jonge speler.

 

Een selectie doorvoeren, louter op basis van enkele praktische testen, is dus weinig relevant. We gunnen het inmiddels wel de fiere vader/moeder die in de krantenwinkel op de hoek kan vertellen dat ‘onze Kevin’ bij den Baarchoem is gaan testen en er ook mag (!) gaan spelen.

 

Maar Piranha krijgt er net geen braakneigingen van.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    GBL (maandag, 05 mei 2014 15:58)

    Ik ben volledig met je eens Piranha.